Údržba dřevostavby-příručka pro majitele.

Prevence je důležitá a každý dům potřebuje čas od času péči. jakým věcem je potřeba věnovat zvýšenou pozornost?

Vlastnit dřevostavbu je jako držet kousek přírody přímo ve svých rukou. Teplo a kouzlo dřeva dodávají každé nemovitosti jedinečný charakter.  Ale jako celá příroda i dřevěný dům potřebuje správnou péči.

Pravidelná údržba zvyšuje životnost domu, snižuje riziko vážných problémů a udržuje jeho estetický standard. Dřevostavby přitom můžou vydržet opravdu dlouho, jak vysvětluje Michal Šopík z Vesper Homes ZDE.

A jak se o svůj dřevěný dům správně starat? Tady jsou některé klíčové zásady:

Jednou z nejdůležitějších pravidelných činností je kontrola stavu střechy. Střecha chrání váš dům před vodou a dalšími vlivy počasí, a tak je důležité zajistit, aby byla v dobrém stavu.

Alespoň dvakrát ročně vyčistěte okapy, abyste zabránili jejich ucpání a poškození vodou. Vyměňte všechny poškozené části.



Zkontrolujte vnější stěny, zda nevykazují známky poškození nebo hniloby. Opravte případné praskliny nebo díry a podle potřeby naneste nový nátěr nebo mořidlo.

Kromě zmíněných tří nejdůležitějších existují i další úkony údržby, jež je třeba pravidelně provádět.

Pravidelné čištění terasy, aby nedošlo k hnilobě a rozkladu.

Kontrola a oprava oken a dveří kvůli těsnosti a energetické účinnosti.

Kontrola základů, zda v nich nevznikají praskliny nebo posuny.
Prořezávání stromů a keřů v blízkosti domu pro prevenci pádu větví.

Pravidelná údržba je investicí do budoucnosti vašeho domu a vaší rodiny.  Pamatujte, že péče o dům není jen povinností, ale také příležitostí prodloužit jeho život a udržet jeho krásu. Dejte mu tedy tu nejlepší péči.

A ještě jedna věc: dřevostavby neznamenají jen estetiku a udržitelnost, ale také pohodlí a zdraví. Dřevěné stěny regulují vlhkost v interiéru, což přispívá k lepší kvalitě vzduchu. Tím může přispět k lepšímu zdraví a pohodě obyvatel.

Více informací v našem podcastu.

Chcete se dozvědět více o důležitosti údržby dřevostaveb?  Speciální epizoda podcastu Na dřevo se tématu věnuje dopodrobna.
Zabýváme se v ní tím, jaké jsou nejčastější problémy, na něž můžete u dřevostavby narazit, a jaké jsou nejlepší způsoby, jak jim předcházet.

Pokud máte jakékoliv otázky k údržbě dřevostavby nebo si nejste jisti, jak se o dům správně starat, určitě se nám ozvěte. Rádi se vám budeme věnovat.

« Jak propojit dům s přírodou Všechny články Jak vybudovat interiér, který spojuje rodinu. »