Jak vybudovat interiér, který spojuje rodinu.

Dobře řešený prostor domu rodinu spojuje a zároveň poskytuje každému jejímu členovi dostatek soukromí.

Dobře řešený prostor domu rodinu spojuje a zároveň poskytuje každému jejímu členovi dostatek soukromí.
Dbáme na to, aby naše interiéry umožňovaly rodinám spokojený život a aby se dokázaly přizpůsobit jakýmkoliv změnám,které v průběhu let nastanou.

Když si lidé začali stavět obydlí, nešlo jim o komfort. Rodiny se v domech ukrývaly před nebezpečím, před rozmary počasí a málokdy v nich bydlely samy. Hlavně vesnické usedlosti bývaly až donedávna vícegenerační, s majiteli v nich často bydlely i rodiny pomocníků a životní prostor všichni nezřídka sdíleli s domácím zvířectvem. Na horách jsou dodnes k nalezení staré chalupy, kde obytná světnice těsně sousedí s maštalí. Když se podíváme na bydlení svých předků, vidíme, že soukromí v podstatě neznali. Dům nebyl ani členěn na jednotlivé pokoje, protože vyhřívat v zimě vícero místností je daleko složitější než zatopit ve společné světnici ve velkých kamnech.

Znovuobjevujeme tradiční světnici

První oddělené místnosti souvisely s hygienou. Latrína umožnila oddělit toaletu od domu, umývací kout zakrývaly zástěny a zděné příčky. Od samostatných koupelen byl jen krok k samostatným pokojům. Interiér domů se začal dělit a na komfort osobního soukromí jsme si zvykli natolik, že jsme začali zanedbávat to nejdůležitější – společný prostor, který rodina sdílí a který ji spojuje. Moderní architektura nám ho pomáhá znovu objevovat.

Jak jsme na tom dnes? Současný způsob života rodinu spíše rozděluje. Většinu dne trávíme odděleně v práci, ve škole, každý člen rodiny má své koníčky a záliby. V domě, kde se večer všichni scházíme, proto potřebujeme prostor, kde budeme trávit zbývající čas společně. Vracíme se vlastně k tradiční „světnici“, která bývala středobodem obydlí našich prapředků. K prostoru, kde rodina společně vaří, jí, baví se a odpočívá.

Prostor je na prvním místě

Návrat ke sdílenému prostoru se odráží i v architektonickém řešení moderních domů. V návrzích Vesper Homes neřešíme jednotlivé pokoje, ale uvažujeme o celém prostoru. Dřevostavby jsou pro tento přístup ideální technologií. Na rozdíl od zděných domů umožňují vystavět velký otevřený půdorys a ten následně variabilně rozdělovat nebo znovu propojovat. Jestli chcete variabilitu dřevostaveb vidět na vlastní oči, zajděte se podívat do našeho referenčního domu ve Znojmě. Jediné stálé body v něm tvoří přípojky vody a odpadů. Zbytek lze pružně přestavovat, spojovat či rozdělovat příčkami. Dětský pokoj je dokonce koncipován jako samostatná buňka, kterou můžeme libovolně přesouvat.

Prohlédněte si dům bez zbytečných příček. Unikátní samonostná střešní konstrukce byla inspirována přírodou, přesněji pavoučí sítí. 
Odkaz na video ze stavby tohoto moderního domu s krásným výhledem na Znojmo najdete ZDE.

Rodina se mění a dům se musí měnit s ní.

Moderní architektonická řešení umožňují vytvořit prostor uzpůsobený životnímu stylu každé konkrétní rodiny. A také ho dokážou během postupujícího času měnit. Když proto s našimi klienty diskutujeme o podobě jejich budoucího domu, chceme po každém členovi, aby nám popsal svůj životní styl v krátké eseji. Připomínáme jim přitom, ať se zamyslí i nad budoucností, ale ať v představách nejdou dále než zhruba sedm–deset let. Ze zkušeností víme, že v delším horizontu je těžké podobu rodinného života předvídat. Členění domu by se ale mělo dokázat přizpůsobit každé jeho fázi.

Hlavně když je pohoda.

Spokojený rodinný život se nemusí nutně odehrávat v co nejotevřenějším prostoru. Někdy je naopak pro dobré soužití nutné zajistit členům soukromí a klid. Chcete názorný příklad? Jedním z našich projektů byl dům pro rodinu, kde byl manžel filmař a jeho žena pracovala ve zdravotnictví. Zatímco on se dlouho do noci věnoval střihu a ráno déle spal, manželka potřebovala vstávat do práce velmi časně. Jejich životní styl se tak lišil, že jsme při řešení domu manželům navrhli, že jim vybudujeme oddělené ložnice. Rodina sama si často takové řešení ani nepřipustí. Když ho ale manželé slyší od architektů, dokážou se nad ním zamyslet a uvědomit si jeho výhody. Právě tak tomu bylo v tomto případě, kdy rodinná pohoda závisela na možnosti nerušeného odpočinku.

Na začátku bylo velké rozhodnutí.

Rodinu stmelí třeba víkendový pobyt na chalupě, procházky lesem a společně strávené chvíle. Tak jako v domě, který jsme postavili pro naše klienty v Kersku.
Rozhodli se pro demolici starého nevyhovujícího zděného domu a nechali si postavit dřevostavbu pro víkendové chvíle přímo na míru jejich potřebám.
Podívejte se na tento příběh, který mapuje nejen stavbu tohoto víkendového útočiště.



« Údržba dřevostavby-příručka pro majitele. Všechny články Zatímco stavíme, vy si můžete zaletět do Karibiku. »