Jak propojit dům s přírodou

Dřevostavby poskytují možnost vytvořit plynulý přechod mezi interiérem a exteriérem nejenom rozvržením projektu, ale také použitým materiálem.

První obydlí měla za úkol člověka před přírodou chránit. Dnešní domy se naopak přírodě co nejvíce otvírají. Jakým způsobem lze interiér a exteriér domu propojit?

Člověk se může domnívat, že se díky civilizaci vymanil ze závislosti na přírodě. Napadlo vás ale, proč se nám zlepší nálada, když nám do oken zasvítí slunce? Proč je tak důležité mít v domě čerstvý vzduch? Proč nám tak záleží na tom, abychom v něm měli co nejvíce zeleně? Odpověď je prostá. Člověk je pořád součástí přírody a okolní prostředí má stále obrovský vliv na naši tělesnou i duševní pohodu. Máme proto dobré důvody naše obydlí přírodě otvírat a naštěstí máme technologie, které nám to umožňují.

Co to znamená „být doma“?

Ve Vesper Homes zastáváme názor, že na kvalitním propojení domu s okolím závisí minimálně polovina spokojenosti s bydlením. Pocit spokojenosti je sice velmi subjektivní pojem, ale většina z nás si ho úzce spojuje s pocitem domova. Jinými slovy – zažíváme ho pouze tam, kde si můžeme říct: „Tady jsem doma. Jsem v bezpečí, můžu se úplně uvolnit a chovat se, jak jen já sám chci.“



Dobré propojení interiéru s exteriérem nám umožňuje tuto komfortní zónu rozšířit do okolního prostředí. Je pro vás symbolem domácí pohody možnost chodit doma ve starém županu? Představte si, jaká pohoda je projít v županu z kuchyně rovnou na zahradu a posadit se s šálkem kávy do trávy.

Naši klienti mají různá zajímavá přání. Mrkněte se, jak je plníme v jednom z předešlých článků na našem blogu ZDE.

Přírodní materiál v propojení s přírodou

Dřevostavby poskytují architektovi možnost vytvořit plynulý přechod mezi interiérem a exteriérem nejenom rozvržením projektu, ale také použitým materiálem. Například dřevěné terasy navazující na dřevěný dům hranici mezi domovem a jeho okolím de facto smazávají, a není proto divu, že poptávka po nich neustále roste. Objevují se nejen před obývacími pokoji a ložnicemi. Stále více lidí například touží mít terasu navazující na koupelnu.



Dokonalé vysvětlení nám poskytl jeden z našich klientů, když nám sdělil, že je pro něj symbolem dokonalého bydlení možnost vyjít ráno s kartáčkem ven, na čerstvém vzduchu si vyčistit zuby a zhluboka se nadechnout. Právě takový pocit je zásadní pro naši duševní hygienu, a ani sebelepší dům ho sám o sobě není schopen zajistit. Kvalitní život můžeme opravdu vést jen díky propojení domu s přírodou.

Chcete vidět dům, který mluví se svým okolím? Z ulice díky utopení v terénu působí nenápadně a jeho hlavní část se otevírá se do zahrady?
Video z realizace individuální dřevostavby v Olomouci ke shlédnutí ZDE.

Živý obraz za okny

Přání mít dům propojený s okolní přírodou není ničím novým. Ještě poměrně nedávno si ho ale mohli splnit jen obyvatelé teplých krajin. V našich zeměpisných šířkách nám dokonalé prolnutí interiéru a exteriéru umožnily až nové materiály a technologie. Staré domy nemají malá okna proto, že by se lidé nechtěli dívat do zeleně. Dělala se malá proto, aby jimi neutíkalo teplo. Dnešní technologie nám umožňují realizovat velké průhledy, aniž bychom museli dělat kompromisy v energetickém hospodaření domu. Je to velmi důležité hlavně u domů s menšími pozemky. I když váš exteriér končí tři metry od zdi domu, pohled velkým oknem vám stejně navodí pocit, že se díváte na neustále se měnící živý obraz.

Venku po celý rok

Propojování domu s okolím nesouvisí jen s novými technologiemi a trendy v architektuře. Podporuje ho také příklon k aktivnímu životnímu stylu, a svou roli hrají dokonce i takové detaily jako nové materiály v oblékání. Z vlastní zkušenosti víme, že díky kvalitnímu oblečení je dnes běžné jít si i v zimě aspoň na několik minut sednout ven. Naše domy proto navrhujeme tak, aby si jejich majitelé mohli okolí užívat po celý rok.

 

« Mastková akumulační kamna WAFF. Všechny články Údržba dřevostavby-příručka pro majitele. »