Nástavby na stávající zděné budovy

Když nejde stavět dole, jde to nahoře. Řešením jsou nadstavby ve formě dřevostaveb na stávajících zděných budovách.

Jak zvětšit dům, když nemůžete zastavět víc plochy?

Známe způsob, jak využít cenný stavební prostor ve městech, a přitom k tomu nepotřebujete ani metr cenné půdy navíc. Nechte prostě budovu vyrůst do výšky.

Stavět města směrem vzhůru je v dnešní době jediný způsob, jak bezpečně, kvalitně a promyšleně rozšiřovat metropole. My ve VESPER HOMES jsme o užitečnosti této cesty přesvědčeni. A navíc věříme, že nejlepším materiálem pro nástavby na stávající domy je dřevo. Proč? Výhod je nespočet. Namátkou:

Lehkost

Dřevěná konstrukce tolik nezatíží stávající domy. Navíc se dokonale přizpůsobí a dokáže se napojit na jakýkoliv materiál.

Rychlost

Díky maximální prefabrikaci konstrukce je běžné, že hrubá stavba je hotová do tří dnů. Jen tak je možné minimalizovat stavební ruch a obtěžovat okolí nutným záborem.

Nulová spotřeba vody

Pro realizaci dřevostavby vodu nepotřebujeme. Stavět se tak dá i v zimě, kdy třeba mrzne. Po předání stavby je klima v domě hned příjemné. Stavba nevysychá a vy nemusíte řešit litry stékající vody z oken.

Šetření CO2

Dřevo je jediný obnovitelný stavební materiál, který v sobě díky svému životnímu cyklu ukládá uhlík. Stavbami ze dřeva přispíváme k uhlíkové neutralitě, což je v dnešní době více než žádoucí.

Příklady mluví za sebe

Proto, aby podobné projekty vznikaly, je vždy potřeba prozíravého rozhodnutí investorů. Nebylo tomu jinak ani u nástavby v Praze-Radlicích.

Dům stojí v nenápadné boční uličce ve svahu. Obývá ho už několik generací jedné rodiny, která je s Radlicemi spjatá od nepaměti. Rozrostla se o další členy a prostor v domě začal být hodně těsný. Z Radlic rodina odejít nechtěla a začala hledat řešení, jak zůstat tam, kde je jim nejlépe. V domě, kde všichni postupně vyrůstali.

Rozhodli se využít stávající dům, který byl o dost nižší než okolní zástavba, a přistavět další patra. Zároveň si uvědomovali, že realizovat nástavbu u svého domu, který je obklopen dalšími stavbami, není úplně bez problémů. Nakonec po společné schůzce padla volba na dřevostavbu.

Nejenže tím zachovali rodinné dědictví, ale dali mu nový význam a posunuli ho doslova na vyšší úroveň.

Nástavba má dvě patra o celkové užitné velikosti 163m2. Běžně by uskutečnit hrubou stavbu takových parametrů trvalo rok, my ji zrealizovali za tři dny. A následných 5 týdnů jsme se věnovali dokončením a předávce nového bydlení na klíč.

Podobným projektem byla nástavba domu v Šafaříkově ulici v Praze 2. Tato nástavba má tři loftové byty o celkové užitné ploše 300m2.

Dobrá realizace stojí na dobré přípravě.

Abychom mohli podobné projekty zodpovědně navrhovat a stavět, je nutné otevřít mysl a přijmout nové technologie. Jen díky nim jsme schopni urychlit čas strávený na stavbě domu, a dokonce maximálně zpřesnit finální provedení.

Zkuste si například představit situaci, kdy máte zadání postavit nástavbu na stávající dům. Ten je mnohdy úplně bez projektové dokumentace, jen se vzpomínkami pamětníků.

Nemyslitelné.

A protože naše domy vznikají ve výrobě v hale a na stavbu jedou právě už prefabrikované panely, přesná výrobní dokumentace je nutností. Jak to udělat?

Provedeme skenování stávající budovy, vytvoříme 3D model, pak digitální dvojče, připravíme detailní data pro výrobu a logistiku, kusovníky, seznamy a výrobní příkazy. Proces vyžaduje spoustu času a zkušené odborníky.

Taková příprava se může zdát až příliš složitá. My ale víme, proč jí věnovat maximum pozornosti. Investice do ní je v úrovni statisíců korun, přináší ale efekt v milionech. Investovat do „drahé“ digitalizace se u nástaveb rozhodně vyplatí.

« Architekt, projektant, konstruktér Všechny články Co všechno si můžete přát »