Přeplatek za plyn? Dneska?

„Já snad špatně vidím!“ volá Jarda na svou ženu Lenku, když otevře obálku s vyúčtováním plynu. Dodavatel plynu do jejich domu v Rýmařově posílá informaci o tom, že rodině vrátí přeplatek záloh za poslední zúčtovací období. Jak je to možné?

Investice do bydlení nakonec vždycky přinesou ovoce. A rýmařovská domácnost Jardy a Lenky je dobrý příklad. Pojďme se podívat, do čeho rodina v domě, který jsme pro ně postavili, investovala.

Nejdřív stručná data o domě:

  • 180m2 užitné plochy
  • Dvě patra, 5KK
  • Vířivka pro 4 osoby
  • Umístění: Rýmařov (takže zima po celý rok)
  • Mladá rodina, 2 dospělí + mimčo (koupání na denním pořádku)
  • Režim: Máma 100% home office, táta 70% home office (pracuje v IT)

A teď vybavení: 

  • Plynový kotel
  • 2× termický solární systém
  • FVE 4,5 kWp s rekuperací do baterie
  • Mastková kamna Akustone (s výměníkem) - topení 2–3× týdně v období prosinec–únor
  • IZT 750l (integrovaný zásobník tepla)

Postupné vylepšování

Dům stojí už sedm let. Svým obyvatelům začal plně sloužit před pěti lety. Majitelé postupně investují do vylepšování technologií a omezování nákladů. Jak? 

Původní výbavou domu bylo podlahové vytápění, které ohříval plynový kotel. Ten se spolu s termickým solárním systémem staral i o ohřev teplé vody. 

Kombinace zdrojů vyžadovala IZT. To je velká nádoba, která shromažďuje tepelnou energii ze všech zdrojů a využívá ji tam, kde zrovna je potřeba. Do vyčerpání. 

Po dvou letech přibyl do domu jednofázový systém fotovoltaické elektrárny (9 panelů) a mastková akumulační kamna s výměníkem. 

„To muselo stát raketu!“ říkáte si možná. Pokud by majitelé všechno pořizovali naráz, tak určitě. V čase pěti let je to jiná perspektiva. A ano, majitelé domu museli řešit, co pořídí, zda nové auto, nebo něco z technických řešení a technologií popsaných výše. V současnosti ale velmi dobře vědí, že zvolili správně.

Kolik stojí energie?

Provoz domu stojí teď majitele ročně 32 000 korun. Z toho je plyn 9000, elektřina 18 000 a dřevo 5000 korun. V meziročním výhledu to vypadá takto: 

Zdroj Náklady 2021-2022 Náklady 2022–2023 (Odhad)
Plyn 9000,- Kč 16 000,- Kč
Elektřina 18000,- Kč 31 000,- Kč
Dřevo 5000,- Kč 5000,- Kč
  • Náklady 2021–2022: 32 000 Kč (87,67 Kč/den)
  • Náklady 2022–2023: 52 000 Kč (142,47 Kč/den)

Odhadovaný nárůst cen energií bude mezi roky 2022 a 2023 62,5 %. V případě absence FVE, termického soláru a akumulačních kamen by byl nárůst odhadem 245 %.

A co se stane, když přijde další zdražení (jakože přijde)? Klienti budou trochu víc topit dřevem v kamnech, přidají 5 kWp FVE panelů a rozšíří systém na třífázový. A konečný účet? Určitě nebude dvojnásobný.

Co tedy s investicemi

Vždy můžou být postupné. Je ale potřeba je plánovat a dělat. Nejlepší rada, jak začít, je banální. Věnujte pozornost velikosti technické místnosti. V tomto případě opravdu neplatí, že méně je více. Naopak.

Je dobré myslet na diverzifikaci systémů. Když je zdrojem tepla elektrokotel, topným systémem vodovodní podlahové vytápění a přijde změna, stačí vyměnit jen zdroj. V tomto případě zaměníme elektrokotel za tepelné čerpadlo a máme hotovo. Naopak pokud použijeme jako podlahové vytápění topné folie, nic moc s tím už v budoucnu neuděláme. 

A nakonec ta nejdůležitější informace. Nejlevnější kWh je ta, kterou nepotřebujete. Tedy ta, již nemusíte vyrobit.

« Co všechno si můžete přát Všechny články JAK ZAČÍT, JAKOU CESTOU SE VYDAT? »