Na co vše musí myslet architekt?

Luxusní dům nakreslený v šuplíku je k ničemu. Architekt by měl od začátku pracovat s vaším rozpočtem. Návrhy domů do šuplíku neděláme.

Ta zkušenost je skoro obecná. Lidé se svěří do rukou architekta a až pak hledají firmu, která jim má dům postavit. U té zjistí, že se jejich představa o výši investice míjí s realitou. Mnohdy fatálně. Krásně navržený dům pak skončí v šuplíku a peníze vložené do vymazlených výkresů vyletí z okna. Co s tím?

Ve Vesper Homes se nezaměřujeme na to, abychom jedinečnou architekturu navrhovali, ale abychom ji stavěli. Architekt je u nás součástí celého realizačního týmu a od začátku má představu o reálných možnostech rozpočtu. Projektant, konstruktér a ostatní, kdo se na domě podílejí, mu dávají aktivní zpětnou vazbu, aby dům stále držel v možnostech finančního zadání vás jako klientů. Bližší představu o tom, kolik Vás dům od nás může stát, získáte ZDE.

Dobrý architekt musí vědět, jak žijete.

Když přemýšlíte o svém novém domě, máte o něm spoustu představ. Úkolem architekta je převést je do reality. Nejdřív je ale musí znát. Proto od vás, když přijdete do Vesper Homes, budeme chtít esej. Je jedno, jestli půjde o text, video, nebo třeba prezentaci v PowerPointu.



Důležité pro nás je znát vaše přání, sny a očekávání – a také váš životní styl. Kolik lidí bude v domě bydlet? Jaké mají koníčky? Jakou mají potřebu soukromí? Budou pracovat z domova? Atd. atd. Esej je základní dokument, ze kterého náš architekt při návrhu domu vychází. S co nejpodrobnější představou v hlavě může architekt naplánovat rozložení prostoru, v němž se popsaný životní styl bude odehrávat.

Architekt myslí na věci, které vás nenapadnou.

Napadlo by vás, že rodina s velkým psem bude potřebovat koupelnu umístěnou co nejblíž ke vchodovým dveřím? To proto, aby s hafanem zabláceným z procházky nemuseli proběhnout celým interiérem. Dobrý architekt přesně na takové detaily myslí. Pobaví se s vámi o klidových a aktivních zónách, úložných prostorech, rozmístění oken a dveří v místnostech, vytápění, podlahových materiálech a podobně. A to zdaleka není všechno.

Proberme si další věci, které architekt u vašeho nového domova řeší:

Zasazení do okolí

Mnozí lidé vidí jen svůj dům. Architekt má v oku celé jeho okolí. Navrhuje stavbu tak, aby nepůsobila v krajině či mezi ostatními domy jako pěst na oko. Může se podle zadání rozhodnout, zda bude dům výrazný, nebo spíš nenápadný, ale každopádně uvažuje o tom, jak dům působí na prostor kolem a okolí na něj.

Kudy půjde světlo

Světelné podmínky staveb jsou extrémně důležité. Architekt navrhuje orientaci stavby mimo jiné tak, aby v ní byly co nejlepší světelné podmínky podle zadání. Pokud to jde, měly by mít všechny místnosti dostatek přirozeného světla, zároveň by v žádné z nich neměl za jasného letního dne vznikat skleník, v němž se upečete.

Druhou kapitolou přemýšlení o světle je rozložení umělého osvětlení. V pracovních prostorech by mělo být světlo studenější, v odpočinkových zase teplejší. Někde se hodí centrální osvětlení, jinde spíš lokální v různých koutech místnosti. Místnosti, které fungují dlouho do noci, by světlem neměly rušit v ložnicích atd.

Jak a kdy spolu mluvit.

Podle vašeho životního stylu architekt vymýšlí, jak oddělit soukromé a společné prostory. Poznává běžné situace v domácnosti (třeba volání dětí k večeři nebo čekání na společný odchod) a přizpůsobuje prostor tomu, aby tyto situace mohly proběhnout co nejpříjemněji a nejpohodlněji.

Úložné prostory

Některá rodina potřebuje velkou šatnu, jiná knihovnu nebo dílnu. Domácnost s desítkami stylových bot ocení jinou předsíň než domácnost, kde každému stačí jeden pár. Úložných prostor není v domě nikdy dost, ale přitom by neměly být moc vidět. Navíc by měly být přehledné, jasné a snadno dostupné, ať už je potřebujete na cokoliv. O tom, jak využít každé volné místo (třeba stupně schodů) na ukládání věcí, přemýšlejí architekti u svých zadání opravdu hodně.

Přirozená navigace

Zabloudit se dá i v malém bytě. Všichni jsme v cizích domech už mnohokrát otevřeli dveře do komory, které vedly do koupelny, nebo hádali, jak se dostat ven. Dobrý architekt navrhne váš dům tak, aby každému, včetně nové návštěvy, bylo okamžitě jasné, kam má zajít, když hledá kuchyni, východ nebo toaletu. V intuitivně členěných stavbách se člověk cítí přirozeně lépe, i když je zná a bydlí v nich už dlouho.

Vnitřní klima.

Architekt posuzuje, jak nejpříjemněji zajistit dobré vnitřní klima v budově. Ví, jaké bývá v místě stavby počasí, navrhuje způsob vytápění a stará se o to, aby v domě mohl zdravě proudit vzduch, ale nevznikal nepříjemný průvan. Ví, kudy bude teplota, vzduch i vlhkost proudit celým domem.
Příklad povedeného a výhodného řešení vytápění domu naleznete ZDE.

Život, ne pokoje.

Jak říká známá poučka, architekt navrhuje situace a zážitky, nikoliv místnosti. Zabývá se domem z mnoha různých úhlů pohledu najednou. Jeho myšlení je komplexní a představuje si prostor jako kulisu a zároveň aktivního účastníka věcí, které se v něm odehrávají.



Zatímco vy sníte o velkém krbu, architekt vidí rodinu v sedačce před plápolajícím ohněm a přemýšlí, jak se bude udržovat oheň, jak zajistit, aby se děti nespálily, kam dát osvětlení, aby nekazilo atmosféru, jak všechny rozsadit, aby viděli na sebe i na oheň, a jak zatemnit okna, aby rodinnou idylu nikdo nerušil zvenku.

A to zdaleka není všechno.

Dobrý architekt řeší několik desítek hlavolamů najednou. Myslí na barvy, materiály, objem vzduchu v místnostech, propojení a oddělení prostor, cenové možnosti a všechny vaše zvláštní požadavky. Výsledek jeho práce pak ale často vypadá jednoduše a naprosto přirozeně. Aspoň ve Vesper Homes se toho snažíme dosáhnout. To všechno při zachování vašich cenových možností.

Výhod přímého spojení architekta s realizační firmou je spousta. Všechno, co navrhuje, může okamžitě konzultovat s lidmi, kteří znají aktuální ceny všech materiálů i prací a zakázky realizují. Přizpůsobuje pak své nápady možnostem rozpočtu. Proto jsme ve Vesper Homes na své architekty pyšní a víme, že jejich návrhy jsou nejen krásné, ale i uskutečnitelné. Náš ekosystém spolupráce je ověřený na desítkách projektů.

Rádi vám o něm kdykoliv řekneme víc.

« Dobrý dům vznikne jen z dobrého dřeva Všechny články 5 otázek, které vás dovedou k vysněnému domu. »