Dobrý dům vznikne jen z dobrého dřeva

Moderní dům musí splňovat řadu náročných parametrů, a i zdánlivě malý kompromis v kvalitě materiálu může v konečném důsledku vést k vážným problémům.

Dřevo jsme pro stavbu domů začali používat před mnoha tisíci lety. Náš životní styl a způsob bydlení se za tu dobu změnil od základů, dřevo ale z našich domů nikdy nezmizelo. V posledních letech se ve stavitelství začínají stále více prosazovat moderní dřevěné panely a lepené hranoly. I u nich ale platí stará stavitelská pravda, že z nekvalitního materiálu dobrý dům postavit nelze. Dřevo je v mnoha ohledech ideální stavební materiál. 



Zkušený stavitel z něj dokáže zkonstruovat doslova cokoliv – od prosté roubenky po stropy slavné Vídeňské opery. Dřevo jim propůjčuje pružnost, pevnost a schopnost pohlcovat vibrace. V jednom sále se proto může pořádat ples a o patro níže probíhat koncert, aniž by hudebníky dupání rozjařených hostů rušilo.

Moderní dřevostavba vyžaduje bezchybné materiály

Pod pojmem dřevostavba si dnes nemůžeme představovat roubenku či srub. Moderní dům musí splňovat řadu náročných parametrů, a i zdánlivě malý kompromis v kvalitě materiálu může v konečném důsledku vést k vážným problémům. „V praxi vidíme, jak moc platí staré stavitelské přísloví, že od hotového domu můžeme očekávat jen takovou kvalitu, jakou vložíme do stavby,“ upozorňuje Michal Šopík z Vesper Homes.

Proč je u dřevěných stavebních materiálů kvalita tak důležitá? Ze stejných důvodů, proč jsme si dřevo oblíbili: je to živá přírodní hmota. Nedostatečně proschlé dřevo stále pracuje, mění tvar, kroutí se, může způsobit nepevnosti v konstrukci, praskliny ve stěnách nebo ve střeše. Přehlédnuté suky a nedokonalosti narušují pevnost. Vlhkost, chyby v ošetření a zpracování mohou spustit hnilobné procesy či růst dřevokazných hub. „Velká část materiálu skončí ukrytá uvnitř konstrukce domu, a změny, které v něm probíhají, proto není možné sledovat. Dřevostavba sestavená z kvalitního materiálu má v podstatě neomezenou životnost. Při podcenění kvality se ale naopak doslova čeká na průšvih,“ varuje Michal Šopík.

Z lesa až k dřevostavbě

Vesper Homes klade na kvalitu materiálů velký důraz a odebírá je od firem v co nejbližším okolí. Spolupráce s lokálními dodavateli má pro dřevostavitele mnoho výhod – například omezení transportu, který materiál prodražuje a navyšuje jeho uhlíkovou stopu. Ta hlavní ale spočívá v dokonalé znalosti celého výrobního procesu. „Smrky na naše stavby rostou v Jeseníkách, v lesích, kam z firmy dojedeme na kole,“ vysvětluje Michal Šopík. „Známe se osobně s lesníky, kteří se o stromy starají, kácí je a zpracovávají na pilách. Víme, kde dřevo schne a jak se u výrobců mění na KVH hranoly, BSH fošny a křížem lepené CLT panely. Kdybychom dřevostavbu rozebrali, dokážeme bez ohledu na uplynulou dobu zpětně zrekonstruovat cestu každého dílu až k místu, kde v lese rostl strom. Jen tak si můžeme být jeho kvalitou stoprocentně jisti.“ 

Dřevo je jediný stoprocentně obnovitelný stavební materiál

Obliba dřevostaveb se v různých částech světa liší. Například ve Skandinávii, v USA nebo Kanadě je dřevo stabilně nejvyužívanějším stavebním materiálem. U nás jsme ho na dlouhá léta z velké části nahradili zdivem a betonem. Proč se ke dřevu vracíme? „Jedním z hlavních důvodů je, že zatímco ostatních stavebních materiálů máme pouze omezené množství, dřevo nám neustále dorůstá,“ vysvětluje Michal Šopík. „Na stavbu běžného rodinného domu je potřeba dřevní hmota ze zhruba třiceti až čtyřiceti stromů. Máme spočítáno, že při množství lesů v České republice nám takový objem doroste zhruba každou minutu. Při správně nastaveném lesním hospodaření je tedy dřevo stoprocentně obnovitelný stavební materiál a dřevostavitelství trvale udržitelný obor.“

Proč se v dřevěných domech tak dobře bydlí?

Dalším (a asi i hlavním) důvodem vzrůstající oblíbenosti dřeva je, že se v dřevostavbách dobře bydlí. Dřevo je živý materiál. Rádi se jím obklopujeme a při dotyku nás – na rozdíl od cihly či betonu – hřeje. Tepelné vlastnosti dřeva ale nejsou jen dojmem. „Ve Skandinávii se říká, že ať je zima jakákoliv, v dřevěném domě vám chladno nebude,“ říká Michal Šopík. „V zimě potřebuje dřevostavba na vyhřátí daleko méně energie než zděný dům. V horkém létě ji naopak snadno vyvětráte a v noci vám v ní nebude vedro.“

Dřevo je prostě krásný materiál, ve kterém se odráží budoucnost udržitelného stavitelství:-) 

« Zatímco stavíme, vy si můžete zaletět do Karibiku. Všechny články Na co vše musí myslet architekt? »