Architekt, projektant, konstruktér

Výhodou spolupráce na projektu dřevostavby je souhra tří profesí, bez kterých dokonalý dům nemůže vzniknout.

Koho potřebujete, když chcete dřevostavbu 

Rozhodnete-li se stavět dům na míru, potřebujete samozřejmě architekta a projektanta. U dřevostavby má stejně klíčovou roli ještě jedna profese, a to konstruktér. Všechny profese pod jednou střechou, dodání domu od projektu až po odevzdání klíčů nás ve VESPER HOMES odlišuje od jiných stavebních společností. Víme, proč to děláme – šetříme klientům čas, nervy a nakonec i peníze.

Z hovorů s lidmi na veletrzích i v naší kanceláři vyplývá, že si čím dál víc uvědomují zásadní roli, kterou pro stavbu hraje architekt. Dům, ve kterém chtějí strávit velkou část budoucího života, si zákazníci chtějí nechat postavit či přizpůsobit podle svého životního stylu. Ten je u každého jiný. Stavebníci zároveň vědí, že do každého prostředí se hodí jiná budova a typové domky tak můžou působit na jejich pozemku jako pěst na oko. Dobrou zprávou je i to, že čím dál víc lidí má rozumnou představu o tom, kolik práce architektů stojí a proč se v konečném součtu vyplatí.

Jaký je rozdíl mezi projektantem a architektem? A co dělá konstruktér?

Zatímco architekt budovu navrhuje a udržuje její vizi, projektant je ten, který k ní přichystá technickou dokumentaci tak, aby vše fungovalo. Architekt řeší například dispozice domu podle potřeb zákazníků a jeho vzhled. Projektant pak navrhne konstrukci budovy a připraví podklady pro stavební povolení. Zkoordinuje potřebné technologické záležitosti, jako je statika, požární ochrana, topení, elektřina, případně větrání či rekuperace atd. Všechno to nakonec skloubí dohromady tak, aby se dům dal postavit. Při tom v ideálním případě dál spolupracuje s architektem, aby se neztratil původní záměr projektu.

Dřevostavba vyžaduje ještě dalšího specialistu, kterým je konstruktér. Ten finálně navrhne všechny systémy a konstrukce až do posledního šroubku. Vyřeší detaily stavby, všechny možné konstrukční prvky a připraví podklady pro jejich výrobu v továrně.

Jde stavět bez architekta a projektanta?

Ano, někdy ano. Typových domků existuje celá řada. Tento postup se ale často nakonec prodraží víc, než by stála původní investice do odborníků. Proč?

Projekt domu není jen tak nějaká kresbička na pauzáku. Jde o komplexní a promyšlený systém, který bere v úvahu vlastnosti prostředí, v němž bude dům stát, pracuje se statikou domu, s jeho tepelnými a energetickými požadavky a řeší je tak, aby bylo jejich naplnění pro zákazníka co nejvýhodnější. Promýšlí ideální napojení na sítě, orientaci podle světových stran, nebo třeba sjezdy k blízkým komunikacím.

Konfekční projekty nic takového neřeší. Proto u nich může nečekaně vyletět nahoru nejen cena stavby, například pokud je u domu méně pevné podloží nebo netypický sklon pozemku, ale především provoz budovy. Ten navíc nemusí být pohodlný a může vykazovat problémy, jako je rosení oken, nedostatek světla, nerovnoměrné rozložení tepla, špatný vjezd do garáže atd.

Dá se na architektovi, projektantovi a konstruktérovi ušetřit?

Dá, a to velmi dobře. Největší problémy u stavby může vytvářet špatná komunikace mezi jednotlivými odborníky z různých firem. Některé části projektu můžou řešit architekt i projektant zároveň, na jiné se nepodívá nikdo, případné chyby na sebe vzájemně házejí.

Ve Vesper Homes máme potřebné profese pod jednou střechou. Všichni, kdo na vašem domě pracují, spolu stále komunikují a mají spolupráci už vyzkoušenou a zavedenou. Vědí, kdo má co na starosti a navzájem se kontrolují, takže vznik chyb je omezený na minimum. Tak se ušetří mnoho starostí a nejen jich.

« 5 otázek, které vás dovedou k vysněnému domu. Všechny články Nástavby na stávající zděné budovy »